top of page
1/6

FabLab is een wereldwijde community van FabLabs.
De naam is een samentrekking van Fabrication Laboratory.

 

Filosofie

Een FabLab is een openbare digitale werkplaats waar mensen worden uitgenodigd om zelf dingen te maken door middel van verschillende technieken en waar het openlijk delen van ontwerpen en ideeën wordt aangemoedigd. Of anders gezegd: een FabLab is een werkplaats die laagdrempelige toegang biedt tot een aantal computergestuurde prototyping machines, waarmee gebruikers hun ideëen kunnen omzetten naar tastbare producten.

Machines

Een FabLab heeft in principe een lasersnijder, een CNC-frees, een 3D-printer, een foliesnijder en een electronicahoek.
Een belangrijk kenmerk van fablabs is dat zij hun kennis delen met andere fablabs. Het zijn zijn vaak kweekvijvers voor innovaties.

 

Oorsprong

De geestelijke vader van de fablabs is Prof. Dr. Neil Gershenfeld van het Center for Bits and Atoms (CBA) van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij gaf eens een semester ‘How to make (almost) anything’, waartoe hij een lab voor digitale fabricage opzette: het Fab Lab. Dit was succesvol en trok dermate veel aandacht dat er meer fablabs volgens dit model ontstonden. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een wereldwijde community van zo’n 500 fablabs.

 

Wat is een FabLab?

bottom of page